Het logo van Compassionate Medicine bevat een Tau-symbool, als symbool voor het beschermen van mensen tegen ziekte en ter ondersteuning op hun pad. Aanleiding hiervoor was de wandeldag van Hontanas naar San Anton en Castrojeriz tijdens mijn pelgrimage vanuit Saint Jean Pied de Port (Frankrijk) naar Santiago de Compostella in Spanje (800 km) in augustus 2015;

Zo’n twee km voor het plaatsje San Anton stond langs de kant van de weg een bejaarde man met een bestelbusje, die houtsnijwerk verkocht. Ik kocht een houten hangertje van het “tau symbool”, wat achteraf een pelgrimskruis bleek te zijn. Het is een letterteken in zowel het Griekse als Hebreeuwse alfabet, dat als symbool gebruikt werd. De functie of beoogde werking van het Tau-teken is: het redden of beschermen van de rechtvaardige, van degene die het teken draagt.
Toen ik bij de ruïnes van San Anton arriveerde, bleek het Tau symbool met deze plek verbonden te zijn, en op een aantal plekken in de muur gegraveerd alsook als “kruis” bovenop één van de overgebleven muren van het klooster (“Hospital de peregrinos”,Monasterio de San Anton) te staan. Het klooster dateert uit 1146, en was gesticht door de Orde van de Antoniusbroeders. De Antoniusbroeders gebruikten het Tau als logo van hun orde; zij geloofden dat het teken heilzaam was voor mensen die ze verpleegden. Ook Franciscus van Assisi had grote affiniteit met dit teken. Hij ondertekende er zijn brieven mee en bracht het aan op muren van cellen. De liefde die Franciscus van Assisi voor dit teken had is op de eerste plaats ingegeven door zijn liefde voor het kruis, of beter gezegd: de Gekruisigde. Hij droeg er zijn verbondenheid met de gekruisigde Christus – en in Hem met de armen en zwakken – mee uit.
In de Middeleeuwen was het klooster van San Anton een bekende plek waar pelgrims konden verblijven, die getroffen waren door “het vuur van San Anton” (ergotisme), een ziekte die zich in de Middeleeuwen verspreidde in m.n. Noord-Europa. De ziekte ontstond door het eten van graan dat besmet was met schimmel (“moederkoorn”), m.n. rogge. De gifstoffen in het moederkoorn, alkaloïden zoals ergotamine, veroorzaakten krampen en samentrekkingen van de bloedbaan, waardoor vingers en tenen geleidelijk konden afsterven (gangreen) en de patiënt verminkt raakte. Ook veroorzaakten de gifstoffen hallucinaties en misselijkheid en overgeven. De pelgrims die San Anton passeerden werden behandeld met kruiden, maar in erge gevallen werden er ook amputaties uitgevoerd. De pelgrims kregen van de monniken een Tau-kruis mee als zegen op hun verdere weg en hen te beschermen tegen verdere ziekte.
Aangezien ik met mijn start-up bedrijf bezig was geweest met een geneesmiddelontwikkeling voor bepaalde infectieziekten gebaseerd op stoffen uit kruiden, vond ik het bijzonder om tijdens de Camino in dit voormalig klooster te verblijven, waar ze in de Middeleeuwen mensen genazen door het gebruik van kruiden.

Pauline Breedveld